Indiaas dansspektakel

Bollywood is Hollywood in het Indiase Bombai. De Indiase musical Bollywood – The Show laat je dan ook haarfijn zien hoe ze in India de filmindustrie op zijn kop zetten.

Eén van Indiaas’ grootste filmfamilies is de familie Merchant. De jongste dochter is choreografe Vaibhavi. Liefhebbers binnen de Bollywoodfilms, moeten haar kennen van de blockbuster Fanaa, waarin zij een rol speelt. Deze jonge vrouw heeft met haar dansscènes deze voorstelling omgetoverd tot een show die je een kijkje geeft in de leefwereld van het glamoureuze en swingende Bollywood.

Veel dans, weinig verhaal
De verteller, een kleine, dikke man met een grote typisch Indiase snor opent de show. Al snel is duidelijk dat deze show je meeneemt in de wereld van een jonge vrouw en haar opa. Zij wil naar Bollywood om daar een carrière als regisseuse op te bouwen. Haar opa vindt dat geen goed idee, maar zoals in de meeste clichéverhalen: ze gaat toch. Al snel gaat de scène over in wild gedans. Een stuk of tien mannen en vrouwen betreden het podium met al het spektakel van dien. Of je het een musical kunt noemen is de vraag, want het verhaal wordt op de achtergrond geschoven en de combinatie van dans, dialogen en zang mist een beetje. Je krijgt het idee dat de praatscènes die je te zien krijgt erin zitten om maar aan de ‘eisen’ van een musical te voldoen. Er wordt ook niet gezongen, maar een poging gedaan tot playbacken. Dit kunnen ze beter laten zitten, want de meeste dansers kennen de tekst niet, wat zorgt voor hilarische momenten.


Over de top
Alles in deze show is over de top. Er is geen moment dat de dansers niet met een big smile de zaal in kijken. Het acteren doen ze met wilde handgebaren, overdreven mimiek en kreten bij elke grote beweging. Toch is dit niet storend, want wie Bollywood kent weet immers dat dit hun kracht is.   Ook is er continu een kleurenoorlog aan kleding waarin telkens goud is verwerkt. Topjes met pailletten en rokken met  glitterbolletjes zwieren heen en weer aan de lichamen van de danseressen. Maar niet alleen de vrouwen zijn bekleed met alles wat maar glinstert. De mannelijke dansers showen steeds – vol trots – hun met glitters ingesmeerde gespierde bovenlijven. Daarnaast zie je ook grote nepauto’s, linten, knaloranje gitaren en lampionnen met grote kwasten het podium op en af gaan. Er komt ook humor aan te pas, al zijn de grappen vaak ontzettend slecht. Sterren uit Hollywood krijgen een Indiaas tintje. Zo maken ze van 50 cent, 50 rupee. En ook wordt de welbekende scène uit de Titanic door twee dikke mannelijke Indiërs nagedaan. Behoorlijk foute grappen, maar juist daarom krijgen zij de lachers op hun hand.

Verschil in culturen
In onze Westerse ogen is een show al deze eigenlijk ontzettend ‘fout’. Het is dan ook niet gek dat je mond open valt wanneer een mannelijke danser in een fluoriserend roze glitterpak op het podium verschijnt. Want zie jij jezelf hiermee over straat lopen? Het is dus duidelijk dat wij de Indiase manier van performen niet gewend zijn in het Westen. Als onze Nederlandse acteurs op deze manier zouden optreden, zou je je rot lachen. Een ander opvallend verschil is dat er niet gezoend wordt in welke Indiase film, show of musical dan ook. Indiërs zijn vergeleken met ons preuts. Aan de andere kant zien zie je steeds opnieuw weer blote ‘dikke’ buiken, diepe decolletés en zelfs een travestiet. Maar juist dit verschil maakt deze show fantastisch, omdat het eens niet iets is wat je gewend bent van Nederlandse shows en musicals.

Bollywood – The Show is lekker een overdreven voorstelling die je volledig meesleurt in een andere wereld. Er wordt in de hele twee uur durende show gedanst en ook wisselen ze minstens twintig keer per show van kleding. De spelers zijn overduidelijk hardwerkende performers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *