Blik in de onderwereld

Carmen van Walraven- de Rue wil een betere toekomst voor haar drie kinderen. Als dochter van een Amsterdamse penozebaas kent ze de onderwereld als geen ander. In Penoza weet auteur Pieter Bart Korthuis de Amsterdamse onderwereld en de gevolgen daarvan feilloos te vertellen.

Waar het vaak eerst begint met een boek en daarna een tv-serie of film, zijn bij Penoza de rollen omgedraaid. Pieter Bart Korthuis, die oorspronkelijk scenarioschrijver en regisseur is, schreef Penoza in de eerste plaats dan ook voor de televisie, maar besloot het script ook al snel om te zetten tot een boek. En niet zonder succes.

Breken met de onderwereld
Het boek draait helemaal om de hoofdpersoon Carmen van Walraven-de Rue. Carmen is getrouwd met Frans die ook wel ‘Bolle’ wordt genoemd. Hij heeft een flinke handel in softdrugs, met Carmens broer Irwan en zijn jeugdvriend Steven. Ook al blijft het geld lekker binnen komen is Carmen is er klaar mee. Ze wil dat Frans breekt met de onderwereld. Als snel gebeurt waar het hele verhaal om draait. Net wanneer Frans met de onderwereld wilt breken, wordt hij bruut neergeschoten voor de ogen van zijn zoontje.

Het hele boek draait om vertrouwen. Nadat Frans is neergeschoten weet Carmen niet meer wie ze kan geloven en wie niet. Het is duidelijk dat het om een de dood van Frans een liquidatie is en Carmen gaat opzoek naar de waarheid. Al snel blijkt dat het om veel meer gaat dan ze had gedacht. Ze wordt bedreigd en er gebeuren pijnlijke dingen. Je leeft met Carmen mee, maar al snel merk je dat ook zij zich goed weet te redden in de onderwereld. Om haar gezin te beschermen moet zij ook één van hun worden. Juist doordat Carmen als persoon verandert blijft het boek boeiend. Op het ene moment heb je met haar te doen, maar op het andere kun je haar keuzes niet begrijpen.

Verschillende oogpunten
Het boek wordt vooral geschreven vanuit Carmen, je kijkt over haar schouder mee. Maar ook flarden van de gedachten van de andere personen komen voorbij. Hierdoor blijft het boek boeiend en leest het lekker weg. Toch komen er helaas ook clichés voorbij. Schuldeisers, bedreigingen, geld en vertrouwen: we zijn het eerder tegengekomen. Het plot zit goed in elkaar, maar toch is het eind niet geheel onverwacht. Het is duidelijk dat het boek eigenlijk gewoon het script van de televisieserie is, met hier een daar een missend detail. Daarom is dit keer de serie beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *