Is Amy te redden?

Documentairemaakster en journaliste Daphne Barak trok voor de documentaire Saving Amy een periode op met Amy Winehouse en haar familie. Het boek Saving Amy is het verslag van deze periode, waarin het leven van Amy en haar verslaving een belangrijke rol spelen.

Amy Winehouse werd in 2006 in één klap beroemd toen haar album Back to Black de hitlijsten bestormde. Vanaf toen verscheen Amy continu in het nieuws. Maar niet alleen om haar muzikaliteit. Ook haar drugs- en alcoholverslaving, haar turbulente privéleven en haar relatie met haar familie waren iets waar de media van smulde.


Geen biografie
Zoals Daphne Barak zelf zegt: ‘Het boek is niet bedoeld als biografie, maar als een verkenning op het gebied van verslaving’. Daphne’s doel met Saving Amy is dan ook het gezin Winehouse in kaart te brengen dat moet omgaan met een dochter die verslaafd is. De vraag die Daphne zich in het boek steeds maar blijft stellen is: wat is er met Amy gebeurd waardoor ze de weg die ze nu ingeslagen is wil afleggen? Is het Blake, de (ex?)man van Amy die al zwaar verslaafd was toen ze elkaar ontmoetten of ligt het probleem toch ergens anders?

Mitch en Janis Winehouse
Eigenlijk is Mitch, de vader van Amy de hoofdpersoon in het gehele boek en speelt hij een grote rol in Amy’s toestand, want dankzij Amy is ook hij uitgegroeid tot een ‘ster’. Hij lijdt onder de situatie en zegt alles over te hebben om zijn dochter te laten afkicken. En Janis, de moeder van Amy, houdt zichzelf steeds voor dat het allemaal te maken heeft met het volwassen worden van Amy. Daarnaast zijn deze twee al een lange tijd uit elkaar en pakken ze de toestand van Amy beide op een totaal andere manier aan. Het enige waar ze het erover eens zijn: Blake is niet goed voor Amy. Een complexe gezinssituatie kun je het wel noemen. In Saving Amy komt dit dan ook steeds duidelijker naar voren en blijft dit steeds meer vragen bij je oproepen.

Bizarre momenten
Als je veel denkt te weten over Amy heb je het mis, want het boek bewijst het tegendeel. Er komen bizarre momenten voor waar je bijna plaatsvervangende schaamte voelt. Iemand als Amy wil je zien als idool en niet als vercrackte muzikant die haar leven vergooid. Door haar verslaving lijkt ze weer een klein kind te zijn geworden die bij onbekenden op schoot kruipt en plotseling in huilen uitbarst. Het is pijnlijk om te lezen, maar aan de andere kant ook interessant. Het boek leert je dat beroemdheid niet alleen mooie dingen met zich meebrengt.

Saving Amy staat vol interviews, beeld en persoonlijke herinneringen van Daphne tijdens de periode waarin ze met de Winehouses optrok. Daarnaast geeft het je een kijkje in het leven van Amy en in de wereld van verslaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *